nieuws

Yukos wil deel belastingschuld deze week nog betalen

Publicatie

14 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Yukos gaat alsnog proberen een gedeelte van de belastingschuld van 3,4 miljard dollar over het jaar 2000 deze week terug te betalen. Gisterenavond besloot de Raad van Bestuur van het Russische oliebedrijf daartoe. Het concern geeft daarmee aan dat het niet langer om uitstel van betaling zal vragen.
Een advocaat van het bedrijf zegt dat er reƫle opties zijn om dit te realiseren. Het bedrijf zegt datgene te willen betalen wat ze kunnen. Dat zou in de maand juli neerkomen op een bedrag tussen 1,25 en 1,3 miljard dollar. Het resterende bedrag zou het bedrijf over een 'redelijke periode' willen betalen, door de schuld te laten oplopen of door aandelen te verkopen. Yukos zegt alle mogelijke manieren aan te wenden om tot een oplossing van het belastingprobleem te komen. Het bedrijf zou graag tot een schikking met de overheid willen komen.
Eerder verklaarde het bedrijf de schuld onmogelijk zo snel te kunnen aflossen, mede omdat banken de rekeningen van het olieconcern bevroren hadden. Het bedrijf stelde dat het nog 1,4 miljard dollar in kas had. Als het bedrijf de belasting zou moeten betalen zou dat het faillissement betekenen.
In totaal zou Yukos over de jaren 2000 en 2001 een bedrag van zes miljard euro moeten betalen aan de overheid. De jaren 2002 en 2003 zijn hier nog niet eens bijgeteld.

Oud topman Michail Chodorkovski bood vorige week al zijn aandeel in het bedrijf aan om de schulden van Yukos ongedaan te maken. Het voorstel werd afgewezen. Een voorstel van Yukos om het bedrag verspreid over drie jaar te betalen is nog in behandeling bij de Russische justitie.
Chodorkovski zit samen met zakenpartner Lebedev in de gevangenis. Maandag is het proces tegen de twee, die onder meer verdacht worden van fraude, hervat. Er is kritiek op de gang van zaken van het proces. Mensenrechtenorganisaties en journalisten hadden verzocht dat het proces via microfoons te volgen zou zijn. Dit verzoek werd afgewezen omdat dit de betrokkenen alleen maar zou afleiden. Lebedev zou bovendien te kampen hebben met een zeer zwakke gezondheid. Zijn verdediging vroeg daarom om zijn vrijlating. Ook dit verzoek werd afgewezen. De twee riskeren een gevangenisstraf van tien jaar.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.