HomeTransitieCCUSZenith en INERATEC willen Power-to-Liquid fabriek in Amsterdamse haven
Ineratec en Zenith tekenen MOU voor fabriek in Amsterdam

Zenith en INERATEC willen Power-to-Liquid fabriek in Amsterdamse haven

Zenith Energy Terminals heeft een Memorandum of Understanding getekend met het Duitse INERATEC om een Power-to-Liquid fabriek te bouwen in de haven van Amsterdam. De fabriek heeft een geplande jaarlijkse productiecapaciteit van 35.000 ton en komt op het terrein van Zenith Energy Terminals te staan. In 2027 moet de fabriek operationeel zijn.

Zenith Energy Terminals en INERATEC maken gebruik van de bestaande infrastructuur in de Amsterdamse haven en de toegang tot groene waterstof en CO2. De keuze voor vestiging in de haven van Amsterdam hangt samen met de strategie van het havenbedrijf om te fungeren als duurzame energiehub.

De fabriek krijgt een capaciteit van 35.000 ton e-fuels, waaronder duurzame kerosine, diesel en benzine. Voor de productie maken de partijen gebruik van lokaal geproduceerde en geïmporteerde waterstof. De 100.000 ton benodigde CO2 zal afkomstig zijn van Nederlandse industrie.

Waterstofopslag-poeder

INERATEC is actief op het gebied van ‘power-to-liquid’ projecten. Het bedrijf maakt zowel duurzame brandstoffen als chemische producten. Het bedrijf werd in 2016 opgericht en heeft inmiddels een aantal plants in Duitsland gerealiseerd. Zenith Energy Terminals heeft diverse opslagterminals in Noord- en Zuid-Amerika en Europa, waaronder dus in Amsterdam. Eerder dit jaar maakte Zenith bekend dat het samen met Electriq een fabriek voor een poedervormige waterstofdrager in de Amsterdamse haven wil bouwen:

Electriq en Zenith willen fabriek voor waterstofopslag-poeder in Amsterdam

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl