HomeInfrastructuurTransportZeroAvia zet in op waterstofvluchten vanaf Rotterdam
ZeroAvia wil waterstofvluchten vanaf Rotterdam

ZeroAvia zet in op waterstofvluchten vanaf Rotterdam

ZeroAvia gaat samenwerken met Shell, Rotterdam The Hague Airport en Rotterdam The Hague Innovation Airport. De partijen willen waterstof op de luchthaven beschikbaar maken. Ook willen ze tegen het einde van 2024 demonstratievluchten met vliegtuigen op waterstof uitvoeren en tegen 2025 commerciële passagiersvluchten.

Vorig jaar sloten de partijen al een overeenkomst om de eerste commerciële vlucht op waterstof/elektrisch mogelijk te maken. Nu willen de partners de eerste waterstofvlucht vanaf Rotterdam mogelijk maken. Hierbij kijkt het samenwerkingsverband naar hoe dit concreet op de luchthaven kan worden gerealiseerd en welke infrastructuur op de grond nodig is om waterstof te leveren en op te slaan. Ook willen de partijen demonstratievluchten uitvoeren met vliegtuigen die gebruik maken van de ZA600 motoren (waterstof/elektrisch) van ZeroAvia. Het kijkt hierbij naar bestemmingen in Europa op een afstand van maximaal 250 nautische mijlen. Vorige maand demonstreerde ZeroAvia haar eerste vlucht met een vliegtuig met een prototype deze motor. De partners richten ook specifiek op de ontwikkeling van standaarden en protocollen voor het gebruik van waterstof in de luchtvaart. De partijen werken samen met luchtvaartmaatschappijen om de demonstratie- en commerciële vluchten op te zetten.

​Stroomversnelling

Met deze samenwerking komt de ontwikkeling van ZeroAvia in een stroomversnelling. Het bedrijf werkte eerder al samen met Shell voor het testen van de ontwikkelingen van ZeroAvia. Vorig jaar besloot Shell te investeren in de innovatieve onderneming.

Rotterdam The Hague Innovation Airport werkt met een aantal partners aan het DutcH2 Aviation Hub programma om waterstofvluchten vanaf deze luchthaven mogelijk te maken. De samenwerking met ZeroAvia is hier onderdeel van.

Foto: ZeroAvia

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl