HomeUtilitiesEnergieZinksmelterij Nyrstar Budel staakt productie vanwege hoge energiekosten
Nyrstar Budel

Zinksmelterij Nyrstar Budel staakt productie vanwege hoge energiekosten

Nyrstar’s zinksmelter in Budel wordt vanaf de tweede helft van januari 2024 stilgelegd, in zogenaamde ‘care & maintenance’. Nyrstar ziet zich genoodzaakt deze beslissing te nemen vanwege aanhoudende en verwachte hoge energiekosten en verslechterde marktomstandigheden. Deze aankondiging volgt op overleg tussen het management van Nyrstar en de ondernemingsraad van het bedrijf.

Nyrstar Budel hekelt het stopzetten van steunmaatregelen in Nederland, terwijl andere Europese lidstaten deze maatregelen voortzetten om de Europese industrie competitief te houden. De steun is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de druk op de operationele marges van de activiteiten van Nyrstar in Budel te hoog worden. Voortzetting van de productie is op deze site momenteel daarom niet economisch verantwoord.

Nyrstar zegt momenteel geen personeel te ontslaan, maar geeft aan dat de stopzetting wel impact zal hebben op de medewerkers. Het bedrijf hoopt de activiteiten ‘te zijner tijd’ weer te kunnen hervatten.

Op volle capaciteit kan de fabriek in Budel 315 kiloton zink per jaar produceren. Sinds eind 2021 produceert het bedrijf op flexibele basis en evalueert het een herstart wanneer dit weer economisch verantwoord is. Nyrstar beheert ook de productiecapaciteit van de andere Europese sites actief als reactie op de aanhoudende onzekere marktomstandigheden op korte termijn.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl