HomeArchiefZonnewegdek in twee provincies in gebruik genomen
zonnewegdek

Zonnewegdek in twee provincies in gebruik genomen

Op twee locaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland is vrijdag in totaal 150 meter zonnewegdek van SolaRoad in gebruik genomen. Met de zonnepanelen die zijn geïntegreerd in het wegdek kan zonlicht op grote schaal worden omgezet in elektriciteit.

De stroken zonnewegdek zijn aangelegd op de parallelweg langs de N232 in de Haarlemmermeer en op de busbaan langs de N218 bij Spijkenisse. De techniek die SolaRoad daarvoor gebruikt is vanaf 2010 ontwikkeld in een publiek-private samenwerking en is de afgelopen vier jaar succesvol getest op negentig meter fietspad bij Krommenie. Inmiddels zijn de zonnewegdekken dermate doorontwikkeld dat ze kunnen worden toegepast op de rijbaan.

De verwachte elektriciteitsopbrengst per honderd meter zonnewegdek ligt nu rond de 30.000 kilowattuur per jaar. Die energie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s en huishoudens. Wanneer in de toekomst een derde van het totale Nederlandse wegennet (140.000 kilometer) uit zonnewegdek zou bestaan, dan kunnen alle negen miljoen auto’s er van worden gevoed.

Delen:
Author