Gisteren heeft FNV de arbeidsinspectie ingeschakeld vanwege vermeende structurele problemen met de veiligheidsbezetting bij Linde Gas IJmuiden. De vakbeweging trok aan bel omdat zij stelde dat het bedrijf de minimale veiligheidsbezetting van drie personen niet garandeerde. Linde Gas geeft in een reactie aan dat hier geen sprake van is.

Volgens FNV garandeert het bedrijf de continue aanwezigheid van drie gekwalificeerde personen niet. De organisatie zegt dat het minimale opleidingsniveau voor wat betreft veiligheid niet wordt gehaald doordat ook trainees worden ingezet.  Woordvoerder Robert Jan Pabon: ‘er moeten vanwege de veiligheid drie personen aanwezig zijn tijdens iedere shift en dat is altijd gegarandeerd. Daar kunnen naast de ervaren procesoperators ook trainees bij zijn, mits zij al voldoende ervaring hebben. Bovendien is er vanuit Duitsland 24 uur per dag iemand remote aanwezig. In de afgelopen twaalf maanden zijn er acht audits geweest. Hierbij kwamen dergelijke problemen niet naar voren.’

Uitstroom

Het probleem om gekwalificeerd personeel te vinden bestaat zeker, zegt Pabon. ‘Dat is een industriebreed probleem, maar de minimale bezetting is niet in het geding. In 2023 gaat een aantal werknemers met pensioen. Om die uitstroom op te vangen zijn we nu al gestart met het werven van nieuwe medewerkers.’

Sociale veiligheid

FNV spreekt daarnaast haar zorg uit op het gebied van ‘sociale veiligheid’. Actieve vakbondsleden liggen volgens de organisatie onder vuur na een staking afgelopen februari. Pabon geeft aan dat los van de persoonlijke kwesties – waar hij niet dieper op wil ingaan – het bedrijf een strenge policy heeft voor wat betreft grensoverschrijdend gedrag en hier ook ferm tegen optreedt.

De betreffende fabriek van Linde Gas bevindt zich op de site van Tata-steel in IJmuiden. Naast Tata Steel nemen Gasunie, de tuinbouwsector en ziekenhuizen de producten van het bedrijf af. Er werken ongeveer 50 mensen bij op de fabriek in IJmuiden.

Beeld: de site van Tata Steel in IJmuiden