Dienstverlener SPIE is onlangs gestart met de engineering van de uitbreiding van de energieaansluiting van EEW Energy from Waste op het bedrijventerrein Oosterhorn in Farmsum. EEW startte in juli van dit jaar met de bouw van een nieuwe energiecentrale voor de verwerking van zuiveringsslib.

De afvalenergiecentrale van EEW Energy from Waste Delfzijl begon in 2010 met twee verbrandingslijnen en negen jaar later kwam daar een derde lijn bij. In totaal kan het bedrijf jaarlijks 576.000 ton afval thermisch verwerken. EEW voegt er nu een vierde lijn aan toe, speciaal voor het verbranden van zuiveringsslib uit rioolwaterzuiveringsinstallaties. Met de afvalstromen als brandstof produceert EEW energie in de vorm van stoom, warm water, elektricteit en perslucht. Deze stromen worden aan diverse bedrijven in de omgeving geleverd.

Fosfaat

Uit de as die overblijft gaat EEW fosfaat terugwinnen. Daarnaast heeft het bedrijf plannen voor de bouw van een afvanginstallatie voor CO₂ en een scheidingsinstallatie voor het terugwinnen van grondstoffen uit restafval voor hergebruik en recycling. Ook wordt de toegang tot de locatie en de infrastructuur geheel vernieuwd en aangepast.

Ontoereikend

Om deze ambities te realiseren moet de bestaande energieaansluiting vergroot worden. De huidige netwerkaansluiting en het interne energie distributienetwerk zijn ontoereikend om de vierde lijn te ondersteunen. Netbeheerder Enexis zal de netaansluiting verdubbelen. EEW heeft een tweede transformator besteld. SPIE zal het energie distributienetwerk uitbreiden met 36 nieuwe 10kV velden, de aansluitingen van de transformatoren en de bestaande energiedistributie aanpassen en de stationsautomatisering en beveiligingen realiseren, om aansluitend het geheel in bedrijf te stellen.

Lees hier meer over de nieuwe EEW Energy from Waste slibverwerkingsinstallatie:

https://industrielinqs.nl/2022/07/12/bouw-slibverwerkingsinstallatie-eew-begonnen/

En het HyNetherlands project waarin EEW samenwerkt met OCI en Engie

https://industrielinqs.nl/2022/05/09/nog-meer-waterstof-in-noord-nederland/