Vorige week is op de rioolwaterzuivering Leidsche Rijn in Utrecht de eerste installatie voor hergebruik van cellulose uit afvalwater in Nederland geopend. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Cellvation werkten samen in de ontwikkeling van deze installatie.

In afvalwater zit een grote hoeveelheid cellulose, onder andere afkomstig van toiletpapier. Bij de zuivering Leidsche Rijn wordt jaarlijks 700 ton cellulose geproduceerd. Dit betekent een CO2-reductie van 1400 ton per jaar. Een ander voordeel is dat er minder verstoppingen zijn op de zuivering. Het waterschap is van plan om deze installatie bij alle nieuwbouwprojecten van rioolwaterzuiveringen toe te passen.

Recell

Het hergebruik van cellulose bij de zuivering in Leidsche Rijn is een samenwerking van overheid en bedrijfsleven. In Cellvation bundelen de bedrijven CirTec en Recell hun krachten om cellulose uit afvalwater te upcyclen tot de duurzame grondstof Recell. Het teruggewonnen cellulose kan worden gebruikt als grondstof voor verschillende doeleinden. Zo kan het worden gebruikt in de infra-sector, als component in biocomposieten of als grondstof voor de chemie.

Infrastructuurbedrijf KWS gaat het cellulose gebruiken in asfalt. Recell kan verder worden gebruikt in biobased bouwmaterialen. Samen met Recell gaat het waterschap onderzoeken of het mogelijk is van de cellulose oeverbeschoeiingen te maken.

In Nederland zijn veel waterschappen bezig met technologische ontwikkelingen om afvalwater verder te zuiveren en grondstoffen terug te winnen. Er is interesse van andere waterschappen voor de cellulose-installatie. Ook is er interesse uit het buitenland.