In januari starten de eerste technische haalbaarheidsstudies naar de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte bekend dat het eerste van de drie contracten getekend is, met KHNP uit Zuid-Korea. Dat bedrijf gaat de technische haalbaarheid van de bouw van twee kerncentrales in Borssele onderzoeken.
Binnenkort volgen de contracten met Westinghouse uit de Verenigde Staten en EDF uit Frankrijk. Alle drie de bedrijven hebben ervaring met het bouwen van generatie III+ reactoren met een minimaal vermogen van 1000 MW. Deze studies zijn nodig om te bepalen of het technisch mogelijk en veilig is om nieuwe kerncentrales te bouwen op de voorkeurslocatie Borssele, de EPZ-terreinen.
Impact
De drie bedrijven voeren de studies individueel uit. Ze onderzoeken hierbij of het ontwerp aan de Nederlandse wet- een regelgeving voldoet en of deze kan worden ingepast op de voorkeurslocatie in Borssele. Daarbij maken ze een meer gedetailleerde inschatting van de kosten en de benodigde tijd om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook de mogelijke impact op de omgeving komt in de studies naar voren. Daarmee leveren deze studies belangrijke informatie voor de besluitvorming over kernenergie in Nederland. De studies duren minimaal zes maanden. Een onafhankelijke partij zal daarna de technische haalbaarheidsstudies evalueren. Het Ministerie denkt in het najaar van 2024 de eerste resultaten te kunnen delen.
Samenwerkingsovereenkomst
Naast het contract met KHNP tekenden ook de overheden van Nederland en Zuid-Korea een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van kernenergie. Hierin maken zij afspraken over verdere samenwerking op het gebied van kennisontwikkeling, onderzoek, innovatie, nucleaire waardeketen en radioactief afval.
Foto: EPZ