Ik zie regelmatig discussies voorbijkomen over mensen die snelwegen blokkeren om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Ze zouden onwetend zijn. Geen oog hebben voor wat er allemaal nodig is om te veranderen. En de journalistiek doet er beter aan om die demonstranten maar eens goed te ontmaskeren. ‘Stel ze eens de vraag wat het verschil is tussen kooldioxide en CO2’, schreef iemand onlangs smalend op LinkedIn.

Stroomversnelling

In het hoofdinterview van dit nummer maakt professor Guido Mul zich zorgen over de toekomst van faculteiten Chemische Technologie. Verschillende universiteiten twijfelen – onder meer onder druk van Extinction Rebellion – over de samenwerking met de industrie. Hij begrijpt de zorgen in de samenleving over het klimaat, en ook die van bijvoorbeeld activistische studenten, die steeds meer de aandacht op zich weten te vestigen. Verandering komt echter vaak van binnenuit.
Ik verwacht bij onze lezersgroep niet veel aanhangers van Extinction Rebellion en andere activisten. Daarom misschien een advies zonder ontvangst: maak er geen oude stomme film van met alleen goeieriken en slechteriken. Er is veel onderzoek nodig voor de industriële transformatie en dat kost heel, heel veel geld. Laat de industrie daarvoor betalen. Nee, laat de bedrijven daar nog veel meer voor betalen, zodat verduurzaming in een stroomversnelling komt.

Gescripte taal

Ik denk ook dat vooral de industrie aan zet is. Als de bezorgde activisten dan zo onwetend zijn, maak ze dan wetend! Kruip niet terug in je eigen LinkedIn-groepje van vijftigers met een industriële achtergrond, dat het toch wel roerend met elkaar eens is. Vertel de samenleving welke puzzels de industrie aan het leggen is. Over de hoopgevende innovaties en projecten, want die zijn er genoeg. En ook over de enorme dilemma’s. Stuur je CEO’s wat vaker naar de talkshowtafels. En laat ook de medewerkers, experts en bijvoorbeeld innovators en young professionals spreken. Ga vloggen, bloggen, debatteren en meer. Maak de samenleving minder onwetend. En verschuil je minder achter juridische en gescripte taal. Ga verbinden in plaats van polariseren.[vc_column][/vc_column][vc_column][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wim Raaijen, hoofdredacteur

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]