De Belgische netbeheerder, Elia Transmission Belgium, heeft de contracten voor de HVAC-infrastructuur van het Prinses Elisabeth Eiland toegewezen. Drie consortia gaan de kabels en de hoogspanningsstations op het eiland bouwen.

De contracten omvatten zowel de aanleg van 330 kilometer aan HVAC-kabels als de bouw van HVAC-hoogspanningsstations op het eiland. Dit HVAC-systeem zal de eerste 2,1 GW windenergie uit de Prinses Elisabethzone bundelen en aan land brengen. De kabel-contracten zijn toegekend aan een consortium van DEME en Hellenic Cables en aan een consortium van Jan de Nul en LS Cable & System. Beide samenwerkingsverbanden zullen 165 kilometer kabel leveren. Het contract voor de HVAC-hoogspanningsstations is toegekend aan het HSI-consortium, dat bestaat uit de Belgische firma Iemants (Smulders) en de Nederlandse bedrijven HSM offshore Energy en IV-Offshore & Energy. De contracten zijn een belangrijke stap in de realisatie van het Prinses Elisabeth Eiland.

Met deze contracten is een bedrag van bijna 1,5 milard euro gemoeid. Later dit jaar worden ook de contracten voor de HVDC (hoogspanningsgelijkstroom) verbindingen toegekend. De bouw van het energie-eiland wordt uitgevoerd door Jan de Nul en DEME.