Bedrijven uit de farmacie, chemie en metaalverwerking zitten vaak met afvalwater dat niet zomaar naar de traditionele waterzuiveringsinstallatie mag. De Belgische spin-off InOpSys heeft een duurzame oplossing: ‘Plant-on-a-Truck’, een mobiele unit die afvalwater ter plaatse kan zuiveren.

De ‘Plant-on-a-Truck’ ziet eruit als een gewone container, maar binnenin zit heel wat chemische technologie die afvalwater kan verwerken. Het water wordt gezuiverd van restanten van bijvoorbeeld medicatie, metalen of solventen: daarna kan het alsnog naar de gewone waterzuivering. De restanten kunnen hergebruikt worden. Afhankelijk van de grootte van de afvalstroom worden verschillende containers gecombineerd – net als Legoblokjes – en eventueel op maat gemaakt.

‘Vroeger had een bedrijf alleen maar de mogelijkheid om gevaarlijk afvalwater in een speciale waterzuiveringsinstallatie te laten verbranden. Dat betekent transport en bovendien recupereer je niets. Er was ook vraag naar een meer flexibele oplossing, die ter plaatse bij het bedrijf ingezet kan worden. Janssen Pharmaceutica, bijvoorbeeld, heeft een grote site waar men verschillende medicijnen produceert. Dat vergt telkens weer een ander waterzuiveringsproces. Vanuit hun vraag ontstond het idee om een vorm van mobiele waterzuivering aan te bieden, operatie en service inbegrepen. Daaruit is in 2015 de spin-off ontstaan’, vertelt CEO Steven De Laet.

De aanpak is enerzijds gebaseerd op technologie die werd ontwikkeld en verfijnd door professoren Raf Dewil en Lise Appels aan het Labo voor Proces- en Milieutechnologie (PETLab) op Campus De Nayer, en anderzijds op een nieuwe technologie die werd ontwikkeld door AvoRe NV, één van de mede­oprichters. InOpSys heeft ondertussen zijn werkterrein uitgebreid naar andere Europese landen: ‘We zitten ook steeds meer al in de R&D-fase aan tafel bij bedrijven.’