Het draagvlak voor het stoppen met aardgas is het afgelopen jaar onder Nederlandse huishoudens gedaald. Het aantal Nederlanders dat het ermee eens is dat huishoudens gaan stoppen met het gebruik van aardgas daalde van 57 procent naar 48 procent. De tegenstanders namen toe van 29 procent naar 43 procent. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van klimaatstichting HIER onder 2.351 respondenten.
De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem aangeeft, is bijna gehalveerd. Terwijl de groep die vindt dat we moeten stoppen met aardgas vanwege de aardbevingen in Groningen juist verdubbelde. De meest genoemde reden van de tegenstanders is ‘weer zo’n linkse hype’.
Nederlanders zien het meest op tegen de kosten (48 procent) van het stoppen met aardgas. De groep die opziet tegen niet meer koken op gas is het afgelopen jaar gehalveerd van 10 procent naar 5 procent.
Alternatieven
Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te hoeven spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in hun wijk. Bijna een derde wil wel actief betrokken zijn.
Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn op het eerste gezicht het meest populaire alternatief voor aardgas. Twintig procent van de ondervraagden geeft hieraan de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet en 8 procent voor biogas. De grootste groep (26 procent) moet zich er eerst beter in verdiepen en 21 procent heeft geen voorkeur. Als hun woning maar warm wordt, zijn ze tevreden.