Royal HaskoningDHV heeft een prototype van een 3D-geprinte, lichtgewicht voetgangersbrug gemaakt. De brug is sterk, duurzaam en veelzijdig. Sensoren kunnen namelijk het onderhoud voorspellen en optimaliseren.

Om de 3D-geprinte voetgangersbrug te kunnen bouwen, zocht Royal HaskoningDHV de samenwerking met chemiebedrijf DSM en ontwikkelaar van 3D-printtechnologie CEAD. De brug is gemaakt van een thermoplastische kunststof gevuld met korte glasvezels. Dit werd gecombineerd met continue glasvezels die later in het 3D-printproces werden toegevoegd.

‘Door sensoren in het ontwerp op te nemen, is het mogelijk een ‘digital twin’ van de brug te bouwen’, vertelt Maurice Kardas van Royal HaskoningDHV. Deze sensoren kunnen niet alleen het onderhoud voorspellen en optimaliseren, maar ook de veiligheid waarborgen en de levensduur van de 3D-geprinte voetgangersbrug verlengen. ‘Het kan ook nieuwe functionaliteiten bevatten, zoals het monitoren van vitale milieuaspecten en het verbeteren van het besluitvormingsproces voor onderhoud en inspectie via dynamische real time rapporten over de toestand van de brug.’