Vandaag werd de aftrap gegeven van het project CHERISH2O in de Antwerpse haven. Hierin onderzoeken 12 chemische bedrijven en andere partners hoe afvalwater in de haven gebruikt kan worden als proceswater. De partijen voeren een haalbaarheidsstudie uit en zetten een testpilot op.

In juni sloot Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een Blue Deal afgesloten met essenscia vlaanderen om de haalbaarheid te onderzoeken om bedrijfsafvalwater van chemiebedrijven in de haven van Antwerpen op grote schaal te zuiveren voor hergebruik. Het CHERISH2O-project (CHEmical industry water Reuse In a Sustainable Harbour) is het eerste dat de haalbaarheid van decentrale circulaire waternetwerken vanuit bedrijfsafvalwater op dergelijke schaal in een havenomgeving onderzoekt.

watertekorten beperken


Jaarlijks gebruiken chemiebedrijven in de haven van Antwerpen ongeveer 40 miljoen kubieke meter water als proceswater. Dat is ongeveer 18 procent van het Vlaamse drinkwaterverbruik. Dit wordt na gebruik afvalwater en wordt na bedrijfsinterne zuivering geloosd in de Schelde of in de havendokken. Door zelf drinkwater en proceswater te produceren vanuit de afvalwaterstromen kan de industrie de risico’s op watertekorten beperken.

Het chemiecluster werkt via de Blue Deal Chemie samen met Port of Antwerp-Bruges, VITO, Antea Group, essenscia en de Vlaamse Milieumaatschappij. Via de Blue deal ontvangen de partijen een overheidsbijdrage.

Partners: VITO – essenscia – Nautic Group VMM – Antea Group Belgium – INEOS – 3M – Bayer – Ashland – LANXESS – Envalior – ExxonMobil – Borealis – Evonik – BASF – Monument Chemical – TotalEnergies