Robert de Vries van Nobian is vandaag verkozen tot Noordelijke Techniekheld 2024. De verkiezing zet techniekhelden – die vaak in de anonimiteit hun werk doen – in het spotlicht. Want een techniekheld zet met zijn of haar uitzonderlijke vaardigheden en prestaties niet alleen de industrie op z’n kop, maar is ook een inspiratiebron voor collega’s, de samenleving en een nieuwe generatie technici. 

De Vries is technicus Rotating bij de zoutfabriek van Nobian op het Chemiepark Delfzijl. Hij voert in die functie onderhoud uit aan de roterende delen zoals pompen, compressoren, centrifuges en alles waar lagers en assen in zitten. Hij ziet het als zijn hoofdtaak om de fabriek netjes te laten draaien. Hoewel De Vries in korte tijd is opgeklommen tot senior technician, wil hij zich zeker nog verder ontwikkelen. ‘Technisch ben ik goed onderlegd in mijn vakgebied en nu wil ik mij meer ontwikkelen in de soft skills om verder te kunnen groeien richting leidinggevende. Bij Nobian zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden. Dat is belangrijk.’

Jongeren inspireren

De winnaar is gekozen door een vakjury die 60 procent van de punten kon verdelen, door internetstemmen (20 procent) en door de bezoekers van het congres Eemsdeltavisie (20 procent). In de jury zaten Jacques Reijniers (Apollo Consultancy B.V.), Mateusz van Strien (Omexom en Techniekheld 2022), en Robert Bood (NPAL). De jury over De Vries:

“Voor Robert, een doorzetter en nuchtere noorderling, is techniek sexy. De oorzaak van een probleem kennen, is voor hem een voorwaarde voor de oplossing. En Robert wil graag jongeren inspireren om voor techniek te kiezen.”

Naast De Vries stonden ook Jeroen Kroes (Omgevingsdienst IJsselland) en Arjan Poortman (Teijin Aramid) als techniekhelden in de finale.