De stikstofproblematiek leek de plannen van Stercore om een biogasfabriek te bouwen in Emmen te dwarsbomen. De Provincie Drenthe lijkt nu alsnog overtuigd dat de fabriek geen negatieve impact heeft. De vergunning is in aantocht.
Het Drentse Stercore wil groen gas en biogebaseerde carbon produceren uit hernieuwbare grondstoffen zoals mest en digestaat uit co-vergisters. Het groene gas wil ze vervolgens leveren aan het naastgelegen Emmtec-industrieterrein of op het gasnetwerk. De CO2 die bij het productieproces vrijkomt, wordt vloeibaar gemaakt en geleverd aan de glastuinbouw. Lees hier in een uitgebreid artikel wat het bedrijf doet.
Berekeningen
Nadat er vorig jaar januari één bezwaar was gekomen op de aanvraag van de vergunning heeft Stercore extra informatie aangeleverd. Vervolgens liet de publicatie van de vergunning op zich wachten. Lang genoeg om in de stikstofdiscussie te worden getrokken toen halverwege afgelopen jaar de PAS werd ingetrokken.
Bij de eerste vergunningsaanvraag voor de fabriek had Stercore ingezet op 0,05 mol stikstofdepositie per hectare per jaar (N/ha/jaar). Op het gebied van de stikstofdepositie zaten ze toen goed, want onder de PAS hoefden bedrijven die daaronder zaten geen vergunning aan te vragen op dat gebied. Een bijdrage onder de 1 mol N/ha/jaar moest er melding van maken en voor een bijdrage van meer dan 1 mol N/ha/jaar was een vergunning vereist.
Volgens berekeningen van adviesbureau Tauw heeft het bedrijf nog maar een hele geringe stikstofuitstoot. Tauw kwam zelfs uit op 0,00 mol stikstofdepositie per jaar op het dichtstbijzijnde Natura 2000 gebied, dat zeven kilometer verderop ligt.
Verstrekking
De provincie Drenthe ontving de nieuwe informatie van Stercore. Zij gaf in eerste instantie echter aan dat ze de berekeningen niet goed kon controleren. Inmiddels is dat wel gedaan en de provincie lijkt de berekeningen over te nemen. Niets lijkt de verstrekking van de vergunning nu nog in de weg te staan.