Porthos heeft KCI the engineers ingehuurd voor de engineering van de modificatie van het P18-A-platform. Vanaf dit oude gasplatform van TAQA Group wordt het afgevangen CO2 van de Rotterdamse haven geïnjecteerd in een uitgeproduceerd gasveld.

Het platform P18-A ligt op ongeveer 20 kilometer voor de kust in de Noordzee. Het platform werd voorheen gebruikt voor gaswinning en wordt aangepast om te kunnen worden hergebruikt voor zijn nieuwe functie. KCI gaat de engineering van deze aanpassing op zich nemen. Het detail-ontwerp (waarin 90 procent van de details is opgenomen) is succesvol beoordeeld. Het P18-A platform is het eerste platform in Nederland dat wordt hergebruikt voor permanente offshore CO₂-opslag onder de Nederlandse zeebodem.

Het platform P18-A zal onbemand zijn en worden uitgerust met zonnepanelen en windturbines.
Porthos gaat circa 37 Mton CO₂ opslaan, dat is circa 2,5 Mton CO₂ per jaar gedurende 15 jaar. Naar verwachting wordt de eerste CO₂ vanaf 2026 opgeslagen.

Porthos is een joint venture van EBN B.V., Gasunie en Port of Rotterdam. Het project ontvangt een CEF-subsidie van de Europese Commissie