BASF wil de productie van glufosinaat-ammonium op haar sites in Knapsack en Frankfurt nog voor het einde van dit jaar stoppen. Het bedrijf noemt ‘economische redenen’ als motivatie voor het besluit. Formulering van GA in Frankfurt zal in 2025 worden gestaakt.

De productie van de onkruidverdelger van BASF ondervindt concurrentie van generieke equivalenten en alternatieve technologieën. Ook zijn de kosten voor energie en grondstoffen hoog. Hoewel beide locaties kostenreducties doorvoeren, blijft het volume en de winstgevendheid te ver achter. Daarom besluit het bedrijf haar productienetwerk te herstructureren. Het zal in de toekomst het actieve ingrediënt niet langer zelf produceren, maar inkopen van derden.

BASF geeft aan dat de betrokken werknemers tot het einde van 2025 in dienst blijven. Daarna zal het bedrijf de banen niet kunnen garanderen.

Glufosinaat-ammonium is ontwikkeld als antwoord op het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. De maarkt voor het herbicide was in 2020 ruim een miljard dollar.