De Universiteit Utrecht ontwikkelt een reactor die een mengsel van methaan en koolstofdioxide effectief omzet in koolwaterstoffen. Denk daarbij aan aromaten als benzeen. Voor het onderzoek krijgen de onderzoekers een beurs van 1,5 ton.

Nu zijn CO2 en methaan (CH4) beide moeilijk te activeren moleculen. Daardoor kost het veel energie om ze als grondstof te gebruiken voor de chemie. Voor verschillende wetenschappers een interessante uitdaging. Zo wil eenĀ team van Utrechtse scheikundigen onder leiding van professor Bert Weckhuysen een efficiĆ«nter proces ontwikkelen dat direct methaan en kooldioxide omzet in hoogwaardige chemicaliĆ«n. Daartoe wordt een zogenaamde zeoliet ZSM-5 membraanreactor ontwikkeld.Ā Deze reactor kan een mengsel van CH4 en CO2 effectief omzetten in koolwaterstoffen, met name aromaten zoals benzeen.

150.000 euro

Voor dit onderzoek ontvangt de Universiteit van Utrecht een Proof of Concept-subsidie van 150.000 euro van de European Research Council (ERC).Deze beurzen zijn bedoeld om de commerciƫle en innovatieve potentie van door de ERC gefinancierde onderzoeksprojecten te verkennen.