Schiphol voert tot en met 22 december onderhoudswerkzaamheden uit aan rijbaan A8 bij de oprit naar de Kaagbaan. Het asfalt en de betonfundering van de rijbaan lopen tegen het einde van de technische levensduur en zijn aan vervanging toe. Schiphol vervangt meteen ook de baanverlichting door duurzame ledverlichting. Bovendien wordt de afvoer van regenwater verbreed.

Vooral vliegtuigen die onderweg zijn naar de Kaagbaan, maar ook taxiƫnd verkeer van en naar de gates, gebruiken rijbaan A8 intensief. De rijbaan is onderdeel van een dubbele rondweg voor vliegtuigen. Vanwege het onderhoud kunnen taxiƫnde vliegtuigen tijdelijk slechts gebruikmaken van ƩƩn rijbaan. Dit betekent tweerichtingsverkeer op ƩƩn rijbaan.

Daardoor is het alleen mogelijk om Ć³f naar de Kaagbaan, Ć³f naar de Aalsmeerbaan te taxiĆ«n. Daar komt bij dat het vanwege de veiligheid niet mogelijk is de Zwanenburgbaan en de Kaagbaan tegelijkertijd in te zetten voor startend vliegverkeer in zuidelijke richting. Luchtverkeersleiding Nederland zet daarom de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan vaker in tijdens de onderhoudsperiode. Alleen als er maar Ć©Ć©n start- en landingsbaan nodig is, kunnen vliegtuigen gebruikmaken van de Kaagbaan.