Acht grote spelers uit het havengebied in Antwerpen bundelen hun krachten om de technische en economische haalbaarheid van een CO2-infrastructuur in de haven te onderzoeken. Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, Fluxys, Ineos, Port of Antwerp en Total voeren samen de studie uit.
Dankzij de aanwezigheid van een groot geïntegreerd chemiecluster is de haven van Antwerpen een ideale locatie om samenwerkingsmodellen te creëren en innovatieprojecten voor CO2-reductie op te starten. Infrastructuur is nodig om toepassingen voor het afvangen, opslaan en inzetten van CO2 mogelijk te maken.
Het afvangen en opslaan van CO2 en het inzetten van CO2 als grondstof voor verschillende toepassingen zijn veelbelovende innovatietrajecten in de transitie naar een klimaatvriendelijke haven en industrie. Omdat België niet over een geschikte ondergrond beschikt om CO2 offshore op te slaan, zijn internationale en grensoverschrijdende samenwerkingen noodzakelijk, bijvoorbeeld met Nederland en Noorwegen.
Gedetailleerde studies
In een eerste fase zullen de projectpartners gedetailleerde studies uitvoeren naar de technische en economische haalbaarheid van de benodigde infrastructuur. Naar verwachting neemt die analyse ongeveer een jaar in beslag. Daarnaast zal financiële ondersteuning vanuit Vlaanderen, de federale overheid en Europa onontbeerlijk zijn voor een succesvolle realisatie van het project.
Lees ook over een studie over CO2-infrastructuur in het Noordzeekanaalgebied.