Engie neemt twee units van haar Eemscentrale komende augustus en november weer in gebruik. De twee STEG-units met ieder een capaciteit van 350 megawatt zijn in 2017 stilgelegd. De laatste jaren trekt de markt voor stroom uit aardgas weer aan.
Om de gasturbines weer in goede conditie te krijgen, is een investering van enkele tientallen miljoenen euro’s nodig. ‘Om het additionele werk gedaan te krijgen, krijgen we dit jaar nu dagelijks hulp van honderd tot tweehonderd technici, waarvan er veel worden ingehuurd. Daarnaast hebben we afgelopen jaar al een twintigtal nieuwe collegaās aangetrokken’, stelt plantmanager Harry Talen.
Mottenballen
In een interview dat deze week verschijnt in Petrochem, vertelt Talen hoe de gascentrales in Nederland de afgelopen jaren van overleving naar nieuw elan gingen. Stroom uit aardgas werd goedkoper en kolenstroom juist duurder. Met name daarom halen verschillende producenten Ā gasgestookte centrales uit de mottenballen.
CO2 besparen
Dat hoeft geen extra uitstoot van CO2 op te leveren. Talen: ‘Dat de turbines weer beschikbaar zijn, betekent niet dat we vanaf dat moment meer CO2 gaan uitstoten. Afhankelijk van de markt, kunnen bijvoorbeeld kolencentrales in Nederland of Duitsland minder draaien, waardoor we zelfs CO2 gaan besparen.’