Het samenwerkingsverband van bedrijven en overheden in Den Helder H2Gateway verkende de mogelijkheden voor grootschalige productie van blauwe waterstof. Het rapport: Poort naar een CO2-vrije waterstofeconomie concludeert dat de markt pas in 2027 volwassen genoeg is om blauwe waterstof concurrerend aan te kunnen bieden.
H2Gateway wil een faciliteit ontwikkelen voor de centrale productie van ongeveer 0,2 megaton blauwe waterstof per jaar voor de industrie. Dat is tussen de 500 en 550 ton waterstof per dag. Daarmee neemt de beoogde blauwe-waterstoffaciliteit 25 procent van de nationale jaarlijkse productie van industriële waterstof voor haar rekening. Het effect is twee megaton CO2-reductie per jaar, wat neerkomt op veertien procent van de jaarlijkse industriële verduurzamingsopgave voor 2030.
2027
Het consortium H2Gateway besloot eerst te laten onderzoeken of en wanneer ze het beste kon instappen in de markt voor blauwe waterstof. Uit het onderzoek bleek dat voor de middellange termijn centrale productie van blauwe waterstof grote voordelen heeft. De huidige productie van grijze waterstof is gebaseerd op steam methane reforming (SMR). Door in te zetten op andere technieken, zoals partial oxidation (POX) of auto thermal reforming (ATR), kan veel effectiever en efficiënter CO2 worden afgevangen.
De verwachting is dat de CO2-prijs in 2027 tussen de 40 en 60 euro per ton zal liggen. In dat geval kan CO2-arme waterstof vanaf 2027 marktcompetitief worden aangeboden aan Nederlandse industriële clusters die momenteel aardgas gebruiken om grijze waterstof te maken.
Daarbij is carbon capture and storage naar verwachting rond 2027 als oplossing volwassen en maatschappelijk geaccepteerd. Noord-Holland heeft de kortste afstand tot de gasvelden in de noordelijke Noordzee die geschikt zijn voor CO2-opslag. Daarmee heeft een faciliteit in Noord-Holland de laagst verwachte transportkosten voor de component CO2-opslag. Die oplossing is wel afhankelijk van de waterstofbackbone om de industriële clusters in Nederland te bereiken.
Wethouder gemeente Den Helder Kees Visser: ‘Eerder dit jaar sloten wij een Regio Deal met het Rijk, waar waterstof ook een prominente rol in inneemt. Het rapport Poort naar een CO2-vrije waterstofeconomie toont aan dat de grootschalige productie van blauwe waterstof op korte termijn en tegen relatief lage kosten, gerealiseerd kan worden in de haven van Den Helder.’
Transitiebrandstof
De kern van het rapport is de gecentraliseerde productie van blauwe waterstof. Groene waterstof is weliswaar het einddoel, maar hier is urgent schaalgrootte voor nodig. Visser: ‘Op korte termijn krijgen we de productie van groene waterstof onvoldoende op stoom. Op langere termijn is dat alleen mogelijk als we nu starten met blauwe waterstof. Blauw is hierin een transitiebrandstof en baant de weg voor de productie van groene waterstof. Dit kan in de toekomst bijvoorbeeld afkomstig zijn van de windparken op zee nabij onze regio.’