Havenbedrijf Moerdijk en producent van biocommodities Perpetual Next bundelen de krachten voor de bouw van een biomethanolfabriek op het Industriepark Moerdijk. De fabriek die medio 2025 klaar is, heeft een capaciteit van 220.00 ton.

Het havenbedrijf gaat de fabriek ondersteunen door partijen te verbinden die bijproducten kunnen afnemen en aansluiting op het lokale waterstof- en zuurstofnet kunnen faciliteren. Ook wordt ingezet op samenwerkingen met leveranciers van feedstock – restafval waarop de fabriek draait.

Perpetual Next is een bekende op het Industrial Park in Moerdijk. Zij bezit er al jaren een vergistingsfabriek, waar laagwaardig voedselafval wordt opgewaardeerd tot biogas. Recentelijk heeft het de vergunning ontvangen om het geproduceerde biogas op te waarderen tot groen gas.

Volgens René Buwalda, CEO van Perpetual Next speelt het bedrijf in op de sterk toenemende vraag naar biomethanol. Perpetual Next kondigde in juli aan de grondstoffen voor een jaarlijkse productie van 440.000 ton biomethanol in de Verenigde Staten en Europa veiliggesteld te hebben.