Denemarken en Nederland willen samenwerken op het gebied van CCUS, het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2. Dat maakte de Deense regering onlangs bekend.

In een overeenkomst benadrukken beide landen het belang van CCUS, willen zij in 2050 CO2-neutraal zijn. Denemarken en Nederland erkennen dat regionale samenwerking en grensoverschrijdende infrastructuur van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van CCUS. De Deense klimaat-minister Dan Jørgensen daarover: ‘De klimaatcrisis kan niet door elk land afzonderlijk worden opgelost; er zijn transnationale oplossingen nodig. Met deze overeenkomst zijn Denemarken en Nederland overeengekomen de regionale ontwikkeling van koolstofafvang, -benutting en -opslag te bevorderen, zodat we samen de atmosfeer kunnen ontdoen van een deel van de broeikasgasemissies die normaal gesproken moeilijk te verminderen zijn.’

Porthos

Beide landen hebben inmiddels grote plannen op het gebied van grootschalige opslag van CO2. In Nederland springt het project Porthos in het oog. Porthos, is een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. Binnen dit project is het de bedoeling dat straks CO2 naar een leeg gasveld wordt getransporteerd, twintig kilometer uit de kust. Daar wordt het op een diepte van drie tot vier kilometer onder de zeebodem opgeslagen. Verschillende bedrijven, waaronder Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell gaan in zee met Porthos. De bedrijven gaan vanaf 2024 samen jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van hun installaties in Rotterdam afvangen.

Greensand CCS

Ook in Denemarken krijgen de projecten steeds meer vorm. Bijvoorbeeld met het project Greensand CCS. Een consortium onderzoekt hoe CO2 op een kosteneffectieve en milieuveilige manier kan worden geïnjecteerd in het offshore Nini West-reservoir. Het consortium denkt dat het project in de toekomst tot 8 miljoen ton CO2 per jaar veilig kan opslaan, wat overeenkomt met een kwart van alle Deense emissies. Wintershall is een kernlid van het consortium en heeft tientallen jaren ervaring in de betrokken gebieden.

CCS krijgt aanzienlijke politieke steun in Denemarken. Het Deense parlement ziet de technologie als een cruciaal middel om de emissiedoelstellingen van het land te halen. Project Greensand alleen al zou potentieel alle CO2-opslag kunnen opleveren die in het Deense klimaatprogramma wordt beoogd.