Equinor en de belangrijkste Franse gastransporteur GRTgaz gaan samenwerken om een transportsysteem voor afgevangen CO2 uit de Franse industrie naar een permanente opslag offshore in Noorwegen via het geplande CO2 Highway Europe pijpleidingproject te ontwikkelen.

GRTGaz zal de onshore CO2-pijpleidingen ontwikkelen, die het industriegebied in Duinkerken in Noord-Frankrijk zullen verbinden met CO2 Highway Europe van Equinor. Duinkerken is een belangrijk industriegebied in Frankrijk en verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de totale industriële CO2-uitstoot van het land. De grootschalige CO2-pijpleiding verbindt ook Zeebrugge in België met een aantal opslaglocaties voor de kust van Noorwegen.

Haalbaarheidsstudie

Concreet zal GRTgaz een pijpleidingennetwerk van 30 km aan land ontwikkelen in de regio Duinkerken en een compressorstation in Duinkerken om het CO2 naar de offshoreleiding te transporteren die verbonden is met de CO2 Highway Europe. De capaciteit in de beginfase zal 3 tot 5,5 miljoen ton CO2 per jaar bedragen, en de capaciteit kan worden uitgebreid om ook CO2 op te vangen uit andere industriële clusters in Frankrijk. Momenteel voeren de partijen haalbaarheidsstudies uit, met als doel om eind 2024 te starten met de basic engineering en in 2029 met de inbedrijfstelling.

Levensvatbaarheid

Dankzij deze samenwerking komt de CO2 Highway Europe ook dichterbij, zegt Grete Tveit, senior vice president Low Carbon Solutions, Equinor: ‘De samenwerking versterkt ook de levensvatbaarheid van het project CO2 Highway Europe, aangezien de Franse verbinding de schaalvoordelen verder zal versterken’.

In Frankrijk sluit dit project aan bij de voorgestelde strategie van de regering (France 2030) voor CCUS en bij het strategische partnerschap dat het begin dit jaar met Noorwegen afsloot.