TotalEnergies EP Nederland heeft het contract voor de FEED voor een CO2-injectieplatform voor het Aramis project gegund aan Petrofac. Het gaat om een contract van meerdere miljoenen. Het project betreft het afbreken van de oude topsides en de installatie van een aangepast platform dat wordt aangesloten op het Aramis CO2 distributie netwerk.

Petrofac verkreeg eerder al een FEED contract voor Aramis. Het ging hierbij om de CO2-hoofdleiding inclusief de onshore, offshore en aanlanding en tevens het offshore CO2 distributieplatform. Dit project loopt momenteel.

22 miljoen ton CO2


Aramis is een samenwerkingsverband tussen TotalEnergies, Shell, Energie Beheer Nederland (EBN) en Gasunie. De partijen willen een grootschalige CO2-infrastructuur ontwikkelen. Deze moet gebruikt gaan worden om CO2 te transporteren en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Als de Aramis-pijpleiding operationeel is, kan deze tot 22 miljoen ton CO2 per jaar naar de verschillende opslagvelden in de Noordzee transporteren.

2028 operationeel


In 2021 startte de conceptuele ontwerpfase van Aramis, na afronding van eerdere haalbaarheidsstudies. In november vorig jaar maakte Aramis bekend dat het de FEED-fase bereikt had. De verwachting is dat het ontwerp in 2025 gereed is. Daarna nemen de partijen het Definitieve Investeringsbesluit. Bij een positief besluit start de aanleg van de transportinfrastructuur daarna. Als alle benodigde vergunningen op tijd zijn behaald, is de planning dat het Aramis-project eind 2028 operationeel is.