Verfproducent AkzoNobel, met merken als Sikkens en Flexa, denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

AkzoNobel zegt nu dat het aangepaste bedrijfsresultaat in 2024 aan de onderkant van de verwachte bandbreedte van tussen de 1,5 miljard tot 1,65 miljard euro zal uitkomen. In het tweede kwartaal bedroeg dit resultaat 400 miljoen euro, tegen 397 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet ging licht omhoog tot bijna 2,8 miljard euro, geholpen door iets hogere verkoopvolumes. Daarmee was volgens AkzoNobel sprake van drie kwartalen met groei op rij. In de eerste helft van dit jaar werd een omzet behaald van 5,4 miljard euro, met een aangepast bedrijfsresultaat van 763 miljoen euro.

In een toelichting spreekt topman Greg Poux-Guillaume van “gemengde markten” voor het bedrijf. Zo was er sprake van volumegroei bij coatings met name in China, maar daalde de verkoop van decoratieve verven licht. Door de slechte weersomstandigheden was in Europa een vlakke omzetontwikkeling te zien voor decoratieve verven.

AkzoNobel zegt dat er onder meer hogere loonkosten waren. “Hoewel onze operationele kosten zijn gestegen, worden de inspanningen versneld om deze kostendruk als gevolg van inflatie te beperken en zijn er al maatregelen in uitvoering, bovenop ons industriële efficiency programma”, aldus Poux-Guillaume.

Om kosten te verlagen maakte AkzoNobel in mei nog bekend de verffabriek in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers te gaan sluiten. Daarbij zouden enkele tientallen banen verloren gaan. Het concern sluit ook locaties in Ierland en Zambia. (ANP)