[vc_row][vc_column][vc_column_text]Clariter, BioBTX, Bollegraaf en N+P willen Europa’s grootste en meest geavanceerde installatie ontwikkelen voor het scheiden van plastic afval. De installatie krijgt een procescapaciteit van 350.000 ton plastic afval en komt in de Eemsdelta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]In de installatie wordt laagwaardig plastic afval verwerkt dat anders verbrand of gestort zou worden. Dit nieuwe zogeheten Raw Material Preparation Center (RMPC) zet het plastic afval om in grondstof voor de processen van Clariter en BioBTX. Beide bedrijven zochten een mogelijkheid om producten uit chemisch gerecyclede plastics toe te passen in hun productie.

Eisen van Clariter en BioBTX

In de RMPC wordt plastic afval gesorteerd, verkleind, gewassen en gedroogd. ‘De technologie die hier wordt toegepast is niet nieuw, maar de schaal waarop dit zal gebeuren wel’, zegt Jasper Munier, Business Development Manager van Clariter. Dat geldt met name voor het monitoren van de plastic-instroom als voor de uitstroom. ‘We zijn uitgegaan van een worst case instroom, met veel vervuiling en een lage olefine-concentratie. Terwijl het eindproduct zo zuiver mogelijk moet zijn.’ De specificaties van de uitstroom worden afgestemd op de eisen van Clariter en BioBTX. Het is mogelijk dat er in de toekomst ook andere partijen product zullen afnemen.

Synergie Eemsdelta

Munier noemt de synergie met de andere partijen de voornaamste reden om te investeren in een installatie in de Eemsdelta. Ook de ontwikkelingen op het gebied van groene energie en -waterstof in het gebied en het feit dat de stikstofproblematiek minder urgent is dan in andere delen van Nederland brachten de partijen tot de keuze voor het Noorden.

De verwachting is dat in 2024 met de bouw van de installatie kan worden gestart. Het is de bedoeling dat de installatie in 2025 in gebruik wordt genomen. De plant in Delfzijl wordt groot genoeg om het plastic-verpakkingsafval van 11 miljoen Nederlanders te kunnen verwerken, aldus het bedrijf.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1676032917908{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-top-width: 20px !important;border-right-width: 1px !important;border-bottom-width: 20px !important;border-left-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;background-color: rgba(158,149,118,0.15) !important;*background-color: rgb(158,149,118) !important;border-left-color: #f69800 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f69800 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f69800 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f69800 !important;border-bottom-style: solid !important;}”]Wie:
Clariter, BioBTX, Bollegraaf en N+P

Wat:
scheiding plastic afval

Waar:
Delfzijl

Wanneer:
installatie operationeel in 2025

Capaciteit:
350.000 ton[/vc_column_text][mkd_separator type=”normal” position=”center” thickness=”50″][/vc_column][/vc_row]