Bilfinger heeft het EPC-contract verkregen voor de bandenrecyclingfabriek van Circtec in Delfzijl. Circtec gaat in Noord-Nederland haar eerste commerciële fabriek voor de recycling van autobanden bouwen. In de faciliteit worden end-of-life banden door middel van pyrolyse omgezet.

Bilfinger Engineering & Maintenance (E&M) Belgium/Netherlands heeft van Circtec de opdracht gekregen om het ontwerp van de faciliteit af te ronden en te implementeren en de technologie van Circtec te integreren in de architectuur van de fabriek. De fabriek in Delfzijl zal werken op basis van een gesloten kringloopsysteem, aangedreven door de gassen die vrijkomen tijdens het recyclingproces.

End-of-life banden worden omgezet in rubbersnippers en verwerkt met behulp van het gepatenteerde CIFRTM-pyrolysesysteem van Circtec. Na de pyrolyse worden de gassen en vloeistoffen gescheiden, gekoeld, gecondenseerd en geraffineerd tot scheepsbrandstof en circulaire nafta. Ook ontstaat vast koolstof. Dit wordt gezuiverd en verwerkt tot roet dat kan worden hergebruikt in de productie van verschillende kunststoffen en rubberproducten.

Na oplevering zal de fabriek in Delfzijl de grootste in zijn soort in Europa zijn, met een capaciteit van 200.000 ton banden per jaar. Deze capaciteit vertegenwoordigt ongeveer 5 procent van de 3,6 miljoen ton end-of-life autobanden die elk jaar in Europa worden gegenereerd.