Eneco gaat al zijn windparken, zonneparken, batterijen en andere kleinere en grotere assets aan een Virtual Power Plant (VPP) platform koppelen. Eneco ontwikkelde dit platform Myriad zelf. In Nederland is nog geen vergelijkbare VPP op deze schaal in gebruik. De toepassing van een VPP kan erbij helpen om het elektriciteitsnet in de toekomst in balans te houden.

Eneco gebruikt de VPP Myriad om alle kleine en grote assets vanuit een centraal punt aan te sturen en te optimaliseren. Zo kunnen momenten met te weinig of teveel elektriciteitsproductie beter worden opgevangen. Met behulp van het virtuele platform kan het bedrijf assets binnen enkele seconden aan- of uitzetten.

Terugleveren

Het energiebedrijf geeft aan dat bijvoorbeeld laadpalen voor auto’s op de virtuele energiecentrale worden aangesloten. Op de momenten dat er veel duurzame stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en windturbines kan de VPP de laadpalen aanzetten en ervoor zorgen dat de auto’s worden opgeladen of de VPP kan ervoor zorgen elektrische boilers gaan opwarmen om zo de capaciteit van het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ook werkt het platform andersom: op momenten dat er een stroomtekort is op het net, kan Myriad er in de nabije toekomst voor zorgen dat bijvoorbeeld de elektriciteit in de accu’s van elektrische auto’s wordt teruggeleverd aan het net (mits de klant hier toestemming voor geeft). Voor het terugleveren van elektriciteit voorziet Eneco een vergoeding.

Met de ontwikkeling van Myriad zet Eneco een belangrijke stap in de transformatie naar digitaal energiebedrijf. Eneco werkt ook aan een eigen handelsvloer, waardoor de potentiële flexibiliteit van assets maximaal kan worden benut.