Recente publicaties van TenneT en Ecorys tonen het belang van grootschalige energieopslag aan. TenneT becijferde dat er in 2030 een behoefte is van 9 GW energieopslag om leveringszekerheid te garanderen. Ecorys berekende de economische gevolgen van stroomuitval. Batterijsystemen kunnen volgens het economisch adviesbureau tot wel twee miljard euro per jaar aan schade besparen.
Ecorys voerde in opdracht van zes batterij-ondernemers, leden van brancheorganisatie Energy Storage Nederland (ESNL) een studie uit om te onderzoeken hoeveel maatschappelijke waarde batterijen zouden kunnen toevoegen aan het elektriciteitssysteem. Productiestops en andere problemen door stroomstoringen kunnen volgens het adviesbureau een kostenpost opleveren van tot twee miljard euro per jaar. Energieopslagsystemen zouden deze problemen kunnen ondervangen. Het is volgens ESNL de eerste keer dat de maatschappelijke waarde van batterijen wordt aangetoond.
Het rapport wijst er op dat de huidige batterijcapaciteit lang niet voldoende is om in 2030 de berekende 9 GW opslagcapaciteit te behalen. Eind 2023 zal slechts 150 MW operationeel zijn. Ecorys deed dit onderzoek in opdracht van de zes grootste onafhankelijke batterijontwikkelaars van Nederland (Lion Storage, GIGA Storage, NOVAR, Semper Power, Dispatch Grid Services en LC Energy).