China heeft in juli 25 gigawatt aan windturbines en zonnepanelen toegevoegd, waarmee de totale capaciteit uitkomt op 1206 gigawatt, meldde de National Energy Administration (NEA), die verantwoordelijk is voor het energiebeleid in China. Daarmee hebben zonne- en windenergie dit jaar 14 procent van de elektriciteit in het land opgewekt.

De Chinese president Xi Jinping stelde in december 2020 het doel om tegen 2030 minstens 1200 gigawatt op te wekken uit duurzame energiebronnen. Dat doel is dus zes jaar eerder bereikt dan gepland.

China geeft tot nu toe meer dan de rest van de wereld uit aan duurzame energie en heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk records gebroken met de installatie van windturbines en zonnepanelen. Ā Toch is China voor het grootste deel van zijn energievoorziening afhankelijk van kolencentrales en is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

Ter vergelijking: in Nederland kwam in 2023 48 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water. De productie uit hernieuwbare bronnen steeg in 2023 met 21 procent vergeleken met een jaar eerder, zo heeft het CBS berekend.

De Chinese regering verwacht dat de CO2-uitstoot van het land in 2030 een piek zal bereiken om daarna af te nemen en dat het land in 2060 klimaatneutraal zal zijn.