ExxonMobil en Fluvius nemen een bijkomende stap in de potentiële samenwerking voor het toekomstig warmtenet in Antwerpen. De twee partijen ondertekenden recent een Memorandum waarin ExxonMobil de intentie uitspreekt om exclusief met Fluvius te onderhandelen over de mogelijke levering van beschikbare restwarmte uit hun installaties.

De restwarmte zal gebruikt worden in het stadsbreed warmtenet om verschillende wijken in Antwerpen (het Eilandje, Kaaien en Centrum) van verwarming te voorzien. Deze maatregel is zo voorgesteld in de Roadmap 2030 van de Stad Antwerpen. Een volgende stap is het uitwerken van een Principeakkoord, dat voorzien wordt in de loop van 2025.

Indaver en Boortmalt

In de haven van Antwerpen werken verschillende partners samen aan de realisatie van een warmtenetwerk. Dat gaat in eerste instantie om warmte-uitwisseling voor de industrie. De tweede stap is een residentieel warmtenet. In maart werd het Warmtenet Antwerpen Noord in gebruik genomen. Dit nieuwe pijpleidingentraject in de Antwerpse haven zorgt ervoor dat Indaver Antwerpen restwarmte kan leveren aan Boortmalt om mout te produceren.

Het netwerk is het eerste ‘open access’ warmtenet in België, waar verschillende leveranciers en afnemers gebruik van kunnen maken. Het leidingennetwerk loopt onder meer langs de terreinen van het zogenaamde ‘Next-Gen District’. Port of Antwerp-Bruges zal op deze site bedrijven clusteren die actief zijn in de circulaire economie. Deze bedrijven kunnen dan op hun beurt extra restwarmte aanleveren aan of afnemen van het netwerk.

De komende jaren zal Fluvius het residentiele net aanleggen. Met de aanleg van dit net worden twee wijken in het Noorden van Antwerpen van stadswarmte voorzien. Als de volledige capaciteit van het warmtenet benut wordt, kan hiermee de CO2-uitstoot met 80.000 ton per jaar worden gereduceerd.