De stijgende vraag naar energie in alle regio’s en onderinvesteringen in gas en schone energie brengen de wereldwijde energievoorziening in gevaar, waarbij de energiedoelstellingen voor 2030 zichtbaar buiten bereik zijn. Dat concludeert de International Gas Union (IGU) in het Global Gas Report 2024.Ā 

Volgens het rapport bevinden de wereldwijde gasmarkten zich in een fragiel evenwicht met een beperkte groei van het aanbod terwijl de vraag gestaag toeneemt van een stijging van 1,5% in 2023 naar 2,1% eind 2024.

Als de vraag naar gas blijft groeien zoals in de afgelopen 4 jaar, zonder extra productieontwikkeling, dan wordt tegen 2030 een wereldwijd aanbodtekort van 22% verwacht. Als de vraag blijft aantrekken, zal het tekort groter zijn.

De vraag naar energie is blijven stijgen in ontwikkelde en ontwikkelingsregio’s, terwijl de verbranding van steenkool in 2023 meer dan ooit is toegenomen en de grootste bron van wereldwijde energie-emissies blijft. Als de huidige trends in de vraag naar en het aanbod van energie aanhouden, zullen de CO2 doelstellingen voor 2030 die vastgesteld waarschijnlijk niet worden gehaald.

Groeiende vraag

Ondanks de inspanningen om de efficiĆ«ntie te verbeteren en de aanhoudende industriĆ«le achteruitgang heeft Europa te maken gehad met een groei van de vraag naar energie. In Noord-Amerika heeft de vraag naar energie het niveau van 2019 overtroffen en blijft stijgen, aangewakkerd door de transportsector en AI-datacentra. De vraag in AziĆ« neemt ook toe, vooral in de industriĆ«le sectoren van India en China. Ondertussen groeit de vraag naar energie in Afrika sneller dan in de meeste regio’s.

Het IGU stelt dat het, om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen, het belangrijk is om zowel de investeringen in aardgas te verhogen en biomethaan, koolstofafvang en -opslag (CCS) en koolstofarme waterstoftechnologieƫn op te schalen.