Verschillende partijen in de Kanaalzone Gent-Terneuzen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor onderzoek naar de realisatie van een toekomstbestendig warmtesysteem. Via dit systeem moet warmte worden geleverd aan bedrijven, woningen en de glastuinbouw.

De samenwerkingsovereenkomst voor het haalbaarheidsonderzoek is ondertekend door Dow, Warmco, NetVerder, VoltH2, Gemeente Terneuzen, Provincie Zeeland, North Sea Port en Smart Delta Resources. Met deze overeenkomst wordt de eerste fase van een haalbaarheidsonderzoek officieel gestart. De samenwerking heeft als doel om te onderzoeken of restwarmte van Dow en VoltH2 effectief benut kan worden, waarbij NetVerder het warmtenet zal realiseren en beheren. De inwoners van de gemeente Terneuzen, Warmco en andere bedrijven zijn de beoogde afnemers van de restwarmte. Daarnaast hebben een aantal andere industriƫle partijen hun interesse uitgesproken om toe te treden in de warmteketen zodra gebleken is dat het concept haalbaar is.

Uitbreiden

In het recente verleden is een aantal onderzoeken uitgevoerd naar restwarmtebenutting in Zeeland, met name gefocust op de gebouwde omgeving. Smart Delta Resources, het grensoverstijgende samenwerkingsverband van bedrijven, haven, kennisinstellingen, overheden en netbeheerders in de Vlaams-Nederlandse Schelde-Deltaregio, heeft vervolgens een plan van aanpak opgesteld om dit verder uit te breiden met toepassing van restwarmte voor bedrijven. Binnen het industriecluster in de Kanaalzone Gent-Terneuzen is voldoende restwarmte beschikbaar om zowel de gebouwde omgeving als bedrijven onderling van warmte te voorzien.

Definitief besluit

Het haalbaarheidsonderzoek wordt voor het einde van het jaar afgerond. In het onderzoek wordt gekeken of het technisch, financieel en maatschappelijk haalbaar is om een warmtestructuur in het Nederlandse deel van de Kanaalzone Gent-Terneuzen te realiseren. Bij een positief resultaat kan vervolgens worden toegewerkt naar een definitief besluit. Het streven is om de eerste warmte in de loop van 2029 te leveren.