Heineken heeft een overeenkomst gesloten met Royal HaskoningDHV, NIRAS en Arcadis in het kader van haar Net Zero Production programma (i-NZP). De bierbrouwer wil haar ‘scope 1 & 2’ emissies op haar sites tegen 2030 met dertig procent verlagen. Dit past in de doelstelling van Heineken om in 2030 ‘net-zero’ te produceren.

Eerder werkte Heineken samen met Siemens aan de reductie van het energieverbruik op een van haar brouwerijen. Het bedrijf wil met de drie genoemde partijen werken aan verdere reductie van de energievraag. Het denkt hierbij aan het herinrichten van energiesystemen. Ook wil het overstappen op duurzame energie. Omdat iedere brouwerij en iedere locatie verschillend is, wordt er specifiek naar iedere site onderzoek gedaan.

Royal HaskoningDHV werkt al lange tijd met Heineken samen. Het ingenieursbureau ontwierp ook een aantal van de sites van de bierbrouwer, waardoor het de processen goed kent. De eerste stap is het verzamelen van energie-data. Daarna wordt gekeken wat realistische reductiedoelen zijn en vervolgens wordt per brouwerij een roadmap opgesteld om deze te bereiken.

Momenteel vallen veertig sites van Heineken onder het i-NZP. Het bedrijf wil in 2025 nog meer brouwerijen in het programma opnemen.