Het kenniscentrum Brightsite heeft haar tweede Transition Outlook gepresenteerd. Deze analyse biedt inzichten in de grondstoffentransitie van de Nederlandse chemische sector en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

De Brigthsite Transition Outlook (BTO 2023) geeft aan dat de transitie zal leiden tot een schaarste aan groene energie, aan groene grondstoffen (koolstof) en aan industrieel water. In deze analyse staat met name de grondstoffentransitie centraal. Het rapport biedt handvaten aan bedrijven, overheden en kennisinstellingen om om te gaan met de schaarste en de transitie vorm te geven.

D Brightsite Transition Outlook presenteert de bevindingen van een fictief industrieel complex CHEM-NL, dat het totale productievolume van etheen en ammoniak in Nederland nu en in 2050 produceert. De rapportage schetst de route naar een netto nul-emissie in 2050 en belicht de vraagstukken en knelpunten die de sector moet overwinnen om duurzame grondstoffen en energiebronnen te verkrijgen.

Bevindingen en aanbevelingen

De Brightsite Transition Outlook biedt belangrijke bevindingen en aanbevelingen voor de chemische sector en beleidsmakers. De opstellers van het rapport schrijven dat de grondstoffentransitie leidt tot schaarste aan beschikbare hernieuwbare grondstoffen, waardoor efficiënt gebruik essentieel is. Hierbij heeft de ontwikkeling van recycling en circulariteit van kunststofafval de hoogste prioriteit. Ook het duurzaam gebruik van water door de chemische industrie moet geïntegreerd worden in de transitie. Nieuwe technologieën zoals elektrificatie en vergassing en het gebruik van nieuwe grondstoffen bieden ook kansen voor de productie van chemicaliën en nieuwe biopolymeren.

De komende maanden gaat Brightsite met Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) de gevolgen van de transitie systematisch monitoren.