BP wil haar raffinaderij in Gelsenkirchen voor het einde van dit decennium ombouwen om deze, tevens met het oog op de energietransitie, toekomstbestendig te maken. Momenteel is de raffinaderij niet competitief. De site is volgens het bedrijf te complex en heeft daardoor structureel hoge kosten.
BP wil de complexiteit van de Duitse raffinaderij radicaal verminderen. Ook wil het faciliteiten sluiten, waarvan ze verwacht dat de bezettingsgraad in de toekomst laag zal zijn. BP tekent daarbij aan dat petrochemische productie kernactiviteit blijft van de site. Als eerste stap zal het bedrijf in 2025 vijf faciliteiten in de fabrieken van Horst en Scholven uit bedrijf nemen. Hiermee zal de totale capaciteit, die momenteel op 12 miljoen ton ruwe olie per jaar ligt, met een derde worden gereduceerd tot acht miljoen ton.
BP wil daarnaast meer brandstoffen met lagere emissies, onder andere SAF, produceren, door middel van co-processing in de hydrocrackerfabriek op de locatie Gelsenkirchen-Scholven. Ook ziet het bedrijf mogelijkheden om samen met een partner een netwerk voor de ciculaire economie op te zetten bij de raffinaderij. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeenteraad van Gelsenkirchen het bestemmingsplan hiertoe onlangs aangepast.
De transformatie van de raffinaderij heeft ook invloed op de werknemers van de site. Het bedrijf geeft aan dat er arbeidsplaatsen zullen vervallen. Momenteel werken er zo’n 2000 medewerkers op de sites Horst en Scholven in Gelsenkirchen.