Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) wordt in het nieuwe kabinet ook verantwoordelijk voor de onderhandelingen met grote industriebedrijven over steun bij verduurzaming, de zogenoemde maatwerkafspraken. In de vorige regeringsploeg ging niet haar voorganger Rob Jetten, maar minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) daar nog over.

Hermans zal daarbij wel samenwerken met Dirk Beljaarts, de opvolger van Adriaansens die over onder meer het vestigingsklimaat gaat. De twee werken samen “alsof we nog samen onder één ministerie vallen”, zegt Beljaarts tegen de NOS.

Jetten was in het vorige kabinet minister voor Klimaat en Energie, maar in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er een ministerie voor ‘groene groei’ moet zijn. Onder dat ministerie, waar Hermans bewindspersoon van is geworden, vallen nu dus de maatwerkafspraken.

Sinds vorig jaar september zijn er drie nieuwe afspraken getekend: met LyondellBasell (LYB), BP Raffinaderij Rotterdam (BP) en Air Liquide. Daarnaast heeft Tata Steel Nederland (TSN) een nieuw plan aangeleverd en is de eerste intentie-overeenkomst ondertekend met Nobian. Ook is er vooruitlopend ondersteuning geboden aan de verduurzamingsopgave van Yara Sluiskil.

Er zijn daarmee in totaal elf maatwerkafspraken en één intentie-overeenkomst ondertekend die in totaal, bij realisatie van de verduurzamingsambities, voor circa 13 Mton CO2-reductie in 2030 kunnen zorgen, zo meldde Adriaansens afgelopen maart in haar voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.

Foto: Rijksoverheid / Martijn Beekman