Corre Energy en SemperPower vormen een joint venture voor de levering van een van Europa’s grootste batterijopslagfaciliteiten op de locatie Zuidwending in Nederland. Hier wordt gewerkt aan een batterijopslag met een totale capaciteit van 640 MWh.

Het project vormt een belangrijke schakel in het balanceren van het elektriciteitsnet in Nederland.  Het project is ook een aanvulling op de eerder bekendgemaakte CAES-plannen (Compressed Air Energy Storage) van Corre Energy net over de grens in het Duitse Anhaus.

De batterijopslag maakt gebruik van dezelfde netwerkinfrastructuur als de geplande CAES-faciliteit. Na oplevering vormen de gecombineerde batterij- en CAES-projecten een energieopslaghub met verschillende looptijden creëren voor het gebied, van milliseconden tot meerdere dagen.

SemperPower draagt zorg voor de inkoop, ontwikkeling en operationele expertise op het gebied van batterij-infrastructuur. Het bedrijf heeft aanzienlijke ervaring in de ontwikkeling van batterijen, met drie bestaande projecten in Nederland en nog meer projecten in de pijplijn. Het wordt hierbij ondersteund door moederbedrijf Return Energy.

Zuidwending is strategisch gelegen in Nederland, 20 km van de dichtstbijzijnde kust, dicht bij wind- en zonneparken op zee en in het centrum van de energietransitie. Zowel de batterij- als CAES-projecten komen op een moment dat TenneT, de beheerder van het staatselektriciteitsnet, stelt dat de investeringen in de Nederlandse elektriciteitsinfrastructuur de komende tien jaar moeten verdubbelen.

Afbeelding: Corre Energy