TotalEnergies en RWE gaan samenwerken aan de realisatie van het OranjeWind project, dat een blauwdruk is voor het energiesysteem van de toekomst. Ze bouwen samen het Oranjewind offshore windpark met een capaciteit van 795 megawatt.

Naast het windpark leveren de partners tevens flexibele systeemintegratie- oplossingen, waaronder elektrolysers, batterijopslag, e-boilers en slimme laadoplossingen om fluctuerende windenergieopwekking perfect af te stemmen op flexibele vraag om bij te dragen aan de netstabiliteit.

TotalEnergies neemt een 50% aandelenbelang in het offshore windpark van RWE. Het OranjeWind project wordt het eerste systeemintegratieproject in de Nederlandse energiemarkt. De flexibele oplossingen worden in verschillende delen van Nederland gerealiseerd.

RWE houdt namens de joint venture de leidende rol in de ontwikkeling, constructie en operatie van het windpark dat op ongeveer 53 kilometer van IJmuiden ligt. Constructie op zee is gepland vanaf 2026, met de volledige inbedrijfstelling begin 2028. Met een verwachte jaarlijkse opwek van ruim 3 terawattuur (TWh) zal OranjeWind genoeg groene elektriciteit produceren om meer dan een miljoen Nederlands huishoudens van energie te voorzien.

Stéphane Michel, President Gas, Renewables & Power en Bernard Pinatel, President Refining & Chemicals, TotalEnergies: ‘We zijn verheugd te werken aan een project dat ons in staat stelt om groene waterstof te produceren. Die hebben we nodig om de CO₂ -uitstoot van onze raffinaderijen in Noord-Europa te verminderen. Dit geïntegreerde, innovatieve project illustreert perfect onze pioniersrol in de energietransitie in Europa, met name door de opkomst van offshore windenergie gekoppeld aan groene waterstof elektrolysers in Nederland.’

Versnellen nieuwe offshore energietechnieken

Een belangrijk onderdeel van het OranjeWind project is het versnellen van de commerciële toepassing van nieuwe offshore energietechnieken. Dit wordt bereikt door innovatieve partijen en startups te helpen met het testen en verder ontwikkelen van hun innovatie in een operationele omgeving.

Om meer efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte op zee wordt een drijvend zonnepark, met hulp van RWE, ontwikkeld door SolarDuck. De partners ontwikkelen ook een scanning LiDAR (Light Detection and Ranging) systeem, een technologie die accuraat windsnelheid kan meten over lange afstanden. Daarnaast zal het OranjeWind project ook een onderwater batterijsysteem op de zeebodem demonstreren dat wordt ontwikkeld in samenwerking met Verlume. Ten slotte wordt in samenwerking met Ocean Grazer, een onderwater ‘pumped hydro storage’ systeem ontwikkeld.

Toeleveranciers

Voor de realisatie van het project zijn leveringsovereenkomsten getekend met Vestas voor 53 15-MW (V236) turbines en met Sif voor de levering van funderingen voor 53 monopiles. TKF vervaardigt de inter-array kabelsystemen, en Jan de Nul is gecontracteerd voor transport en installatie van de funderingen en windturbines. De netaansluiting op zee zal door netbeheerder Tennet worden verzorgd.