Dit najaar opent NWO drie calls (subsidieregelingen) voor GroenvermogenNL gericht op het vergroenen en circulair maken van industriële chemische processen. Er wordt gezocht naar innovaties en verbeterkansen voor huidige technologieën als alternatief voor koolstof- en stikstofgebaseerde chemie.

GroenvermogenNL richt zich op het versnellen van het gebruik van groene waterstof in de economie en industrie door samenwerking van verschillende partijen. De chemie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door te kiezen voor groene chemie en groene elektronen. Het R&D programma richt zich op een drietal onderwerpen:

Hoe kunnen bedrijven fossiele bronnen zoals olie en aardgas vervangen door gebruik te maken van koolstofneutrale waterstof en groene elektronen? Het subsidiebudget voor deze call is € 35 miljoen.

Het tweede vraagstuk gaat over hoe bedrijven het energieverbruik en de CO2-uitstoot kunnen verminderen bij de productie van ammoniak en andere (bulk)stikstofhoudende moleculen? Het gaat hier zowel om het voor de hand liggende gebruik van groene waterstof in het Haber-Boschproces als de ontwikkeling van nieuwe geavanceerde technologieën. Dit is een belangrijk vraagstuk in de energietransitie. De  waterstofproductie voor ammoniakproductie verbruikt  1,5% van de totale energie in de wereld en draagt tot 7%​​ bij​​ aan de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Het subsidiebudget voor deze call is € 20 miljoen.

De derde call richt zich op het duurzamer produceren van chemische bouwstenen van verschillende verpakkingsmaterialen. Hierbij staan ontwikkelingen op het gebied produceren met koolstofneutrale waterstof, hernieuwbare grondstoffen, direct gebruik van groene elektronen en de ontwikkeling van nieuwe chemische transformaties centaal. Het subsidiebudget voor deze call is € 20 miljoen.

Groenvermogen.NLl roept bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn op dit gebied deel te namen aan een of meerdere calls van het R&D programma. Per call wordt door alle partijen in een consortium dat wordt samengesteld door NWO gewerkt aan één gezamenlijk projectplan.