Perpetual Next heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Air Liquide Construction & Engineering voor de levering van technologie voor syngas zuivering en opwerking (watergas shift) en de (bio)methanol synthese. Perpetual Next wil die toepassen op haar biomethanolfaciliteiten.

Perpetual Next combineert drie processtappen om groene methanol te produceren. De eerste stap in het proces is torrefactie, de thermochemische omzetting van organisch afval in een zuurstofarme omgeving. Het bedrijf past deze technologie al op industriële schaal toe in de installaties in Dilsen Stokkem (België) en Vägari (Estland). De onderneming produceert hiermee biokoolstof met nagenoeg dezelfde eigenschappen als fossiele koolstof. Hierdoor kan het worden ingezet voor de productie van syngas, door middel van conventionele vergassingstechnologieën.
De vergassingstechnologie, entrained flow, wordt wereldwijd breed toegepast. Bij dit proces ontstaat weinig teer en het is nauwelijks gevoelig voor de aanwezigheid van mineralen. De laatste stap betreft de zuivering en verwerking van syngas en de methanolsynthese. Deze stappen wil Perpetual Next realiseren in samenwerking met Air Liquide Engineering & Construction. De twee bedrijven gaan nu de haalbaarheid van een eerste project voor de ontwikkeling en implementatie van de technologieën te onderzoeken.

Perpetual Next heeft jarenlange ervaring in het bouwen en opereren van biokoolstof productiefaciliteiten en heeft daarnaast enorm geïnvesteerd in torrefactie R&D. Perpetual Next ziet de productie van biokoolstof als de ‘linking pin’ voor de productie van biomethanol. Perpetual Next ontwikkelt momenteel biomethanol productiefaciliteiten in Delfzijl (NL), Moerdijk (NL), Vägari (Est)en Florida (USA) met elk een productiecapaciteit van 220.000 ton per jaar.