NAM en Tenaz Energy hebben vorige week bekend gemaakt dat zij een overeenkomst hebben ondertekend voor de verkoop van NAM Offshore BV aan Tenaz Energy. Met deze overeenkomst krijgen de exploratie en gasproductie activiteiten van NAM op de Noordzee een nieuwe eigenaar.

NAM kondigde in oktober 2021 aan te willen herstructureren. De verkoop van NAM Offshore is de uitkomst van de reorganisatie. De verkoop omvat de gasvelden, platforms en pijpleidingen op zee, inclusief de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder – met uitzondering van de gaswinning bij en op Ameland. In 2023 produceerde deze offshore gasvelden gezamenlijk 1.1 miljard kubieke meter gas.

NAM was 60 jaar actief op de Noordzee. Het bedrijf neemt met de verkoop ook afscheid van de werknemers die werken bij deze assets. De NAM en Tenaz Energy starten nu een transitieproces. De partijen denken dit binnen een jaar af te ronden. Hierna is de verkoop formeel voltooid. In deze transitieperiode blijft de NAM verantwoordelijk voor het veilig en betrouwbaar opereren van deze velden en installaties.

Waddenzee

De NAM blijft na de afgeronde verkoop aardgas produceren uit de kleine gasvelden op land, onder de Waddenzee en Ameland. In 2023 produceerden deze gasvelden ruim 2 miljard kubieke meter gas. Daarnaast is de NAM operator van de gasopslagen in Norg en Grijpskerk en produceert de onderneming olie in Rotterdam. NAM geeft aan in 2025 weer olie in Schoonebeek te willen produceren.

NAM is intussen gestart met het opruimen van uitgeproduceerde gasproductielocaties op land. Het totale ontmantelingsprogramma gaat over ongeveer 800 productieputten, 350 locaties en 1750 kilometer pijpleiding. De verwachting is dat het opruimen meer dan tien jaar gaat duren.

Het Canadese Tenaz Energy is al actief in het Nederlandse deel van de Noordzee, waar het belangen heeft in enkele gasvelden. Ook is de onderneming mede-eigenaar van Noordgastransport.