HomeInfrastructuurTransportPLAN – Omgevingsvergunning voor Antwerp@C

PLAN – Omgevingsvergunning voor Antwerp@C

Het Antwerp@C project heeft een omgevingsvergunning verkregen. De engineering voor de 22 kilometer lange leiding voor het opvangen en transporteren van CO2 in de Antwerpse haven begon al in 2022. Antwerp@C is een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, Ineos, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp.

Het idee is om een centrale “backbone” in de haven van Antwerpen aan te leggen. Deze loopt langs de industriezones op zowel de rechter- als de linkeroever van de Schelde. Een gemeenschappelijke CO2-liquefactie-eenheid met tussentijdse opslag en maritieme laadfaciliteiten voor grensoverschrijdende scheepvaart maken ook deel uit van het plan. Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group is verantwoordelijk voor de engineering en het vergunningentraject.

Interesse

Fluxys, Air Liquide en Pipelink (dochteronderneming van Port of Antwerp) hebben bij bedrijven in het havengebied geïnventariseerd hoeveel interesse er is voor CO2-transport- en/of CO2-terminalinfrastructuur. Dit wordt meegenomen bij het nemen van een definitieve investeringsbeslissing. De initiatiefnemers van het project verwachtten eerder tegen het einde van 2022, na afronding van de engineering, een definitieve investeringsbeslissing te kunnen nemen voor de eerste fase.

Kairos@C

Twee initiatiefnemers, Air Liquide en BASF, ontwikkelen tegelijkertijd het project Kairos@C. Zij willen gezamenlijk de CO2 van vijf fabrieken op de BASF-site in Antwerpen gaan afvangen en opslaan. Als het project doorgaat, moet het in 2025 operationeel zijn. Kairos@C zou dan worden aangesloten op de gedeelde CO2-infrastructuur van Antwerp@C.

Lees meer over Kairos@C.

Wie:
Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, Ineos, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp

Wat:
Antwerp@C – 22 kilometer lange pijpleiding voor het opvangen en transporteren van CO2

Waar:
Antwerpen

Wanneer:
investeringsbeslissing nog niet genomen

Engineering:
Antea Group

Port of Antwerp.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl