Haven Oostende en de Autonome Haven van Luik gaan hun samenwerking versterken. De twee havenbedrijven tekenden een intentieverklaring met het oog op toekomstige ontmanteling van afgeschreven offshore windturbines in de Noordzee.

De verwachting is dat in Oostende vanaf 2030 zo’n 400 turbines worden ontmanteld. De restmaterialen zoals staal, koper, aluminium, kabels, beton en metalen zullen zoveel mogelijk worden gerecycled. De Haven Oostende onderzoekt hoe het binnen deze nieuwe markt een actieve rol kan spelen en het lokale cluster van de circulaire industrie hierbij actief kan betrekken. Haven Oostende geeft aan alle infrastructuur en kennis in huis te hebben om ontmantelingsprojecten te faciliteren. ‘De REBO zwaarlastterminal is uitgerust om dergelijke installaties te behandelen’, aldus het havenbedrijf.

De haven van Oostende werkt specifiek samen met de haven van Luik omdat hier de industriële capaciteit is om de verschillende elementen te recyclen. Daarbij brengt de haven van Oostende expertise op het gebied van offshore windparken in, terwijl de haven van Luik specialisatie in onshore windparken bijdraagt.

Haven Oostende speelde de afgelopen jaren al een belangrijke rol bij de bouw en het onderhoud van offshore windparken in het zuidelijke deel van de Noordzee. Daarom vindt het havenbedrijf het een logische stap om ook in te zetten op de ontmanteling van de windturbines.

https://industrielinqs.nl/sif-en-ballast-nedam-willen-joint-venture-voor-ontmanteling-offshore-windparken/