De provincie Noord-Brabant heeft specifieke stikstofdoelen bepaald voor elk Natura 2000-gebied binnen de provincie om ruimte te scheppen voor wonen en ondernemen. Dit besluit is onderdeel van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) 2.0, waarmee Brabant zich richt op een concretere en doelgerichte aanpak van stikstofreductie. Zo overweegt de provincie een provinciaal stikstofconvenant te sluiten met industriƫle bedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat de bestaande maatregelen bijdragen aan stikstofreductie, maar dat deze nog niet voldoende zijn om vergunningverlening weer mogelijk te maken. Om die reden werkt de provincie aan aanvullende maatregelen. Naast een convenant voor de industrie worden ook andere maatregelen overwogen, zoals een plus-regeling voor verouderde stallen, milieuzones rond kwetsbare natuurgebieden. De definitieve versie van de BOS 2.0 wordt in december verwacht, na overleg met Provinciale Staten en andere partners.

Concentraties

De procesindustrie is in Noord-Brabant met name geconcentreerd in Moerdijk en Bergen op Zoom. In de omgeving van deze concentraties bevinden zich meerdere Natura 2000-gebieden die gevoelig zijn voor stikstofdepositie. De Brabantse Wal: Dit uitgestrekte gebied loopt van Bergen op Zoom tot de Belgische grens en beslaat ongeveer 4.874 hectare.Het herbergt diverse habitats, waaronder gemengde bossen, stuifduinen en hoogteverschillen, die gevoelig zijn voor stikstofbelasting. Markiezaat: Gelegen nabij Bergen op Zoom, is dit gebied van 1.832 hectare belangrijk als rust- en broedgebied voor vogels. De diverse vegetatietypen zijn kwetsbaar voor stikstofdepositie. Zoommeer: Dit zoetwatermeer ten westen van Bergen op Zoom is 1.046 hectare groot en speelt een rol als leef- en broedgebied voor vogels. De waterkwaliteit en omliggende habitats zijn gevoelig voor stikstofneerslag. Krammer-Volkerak: Dit zoetwatermeer ligt tussen Noord-Brabant en Goeree-Overflakkee en is gevoelig voor stikstofbelasting, wat invloed heeft op de waterkwaliteit en omliggende natuur.
Hollands Diep: Dit gebied, dat zich uitstrekt tot nabij Moerdijk, is gevoelig voor stikstofdepositie, wat gevolgen heeft voor de waterkwaliteit en de aanwezige flora en fauna.