Het geduld van fracties in de Tweede Kamer lijkt op te raken: het duurt ze veel te lang totdat het kabinet met bindende klimaatafspraken komt met de grote uitstoters in de industrie. VVD en D66 overwegen een deadline. Volgens de grootste partij PVV gaat het “blijkbaar niet best” met de voorgenomen aanpak.

Het vorige kabinet begon met de ‘maatwerkaanpak’ of ‘groene industriepolitiek’. Met de industriebedrijven die de meeste CO2 uitstoten worden afspraken gemaakt, is het idee. Als zij tot een ambitieus en haalbaar vergroeningsplan komen, dan staat daar in principe geld vanuit de overheid tegenover om dat plan te betalen. Bijna drie jaar geleden is de komst van de bindende afspraken aangekondigd, maar tot concrete afspraken heeft het nog niet geleid.

Tot frustratie van partijen in de Kamer. “De gesprekken lopen nu meer dan twee jaar. Er wordt flink op los vergaderd volgens mij, en er zijn nĂșl bindende afspraken gemaakt”, verzuchtte VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Hij roept zijn partijgenoot en minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) op “haar nek uit te steken om een paar van die deals te gaan sluiten”.

Net als D66’er Ilana Rooderkerk oppert Erkens “harde deadlines op het afronden van deze deals, zodat er druk op het proces ontstaat”. Volgens de VVD’er kan de politiek “die klimaatambities anders gewoon op onze buik gaan schrijven”. Ook Rooderkerk vreest dat de klimaatafspraken anders stranden.

PVV’er Alexander Kops vraagt zich af of het kabinet niet heeft onderschat wat er allemaal bij zo’n maatwerkafspraak komt kijken. Hij wil uitleg hierover van Hermans.

Vooral de afspraken met Tata Steel zijn van belang, zo bleek ook in de Kamer. Niet alleen omdat het staalbedrijf voor gezondheidsverbetering in de omgeving moet zorgen, maar ook omdat het van groot belang is voor de Nederlandse en regionale economie.

Hermans

Het kabinet is echter niet van plan om eindeloos te blijven praten met bedrijven die te weinig ambitie tonen om tot goede klimaatafspraken te komen, aldus minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Als sommige vervuilers in de industrie te weinig voortgang boeken “moeten we ook bereid zijn om te stoppen en te zeggen: hier is geen afspraak mee te maken”. Hermans wil “focus aanbrengen” in de zogenoemde maatwerkaanpak. “Eindeloos doorpraten” heeft bij sommige bedrijven geen zin.

De VVD-bewindsvrouw ziet er meer in om gerichter te werk te gaan. Dat “zal er ook toe leiden dat we een aantal gesprekken stoppen”. Overigens blijft Hermans er huiverig voor de deur volledig dicht te gooien. “Je weet natuurlijk nooit of ze ineens terugkomen en zeggen: we hebben echt een concreet en heel ambitieus idee.”

Wel erkende de minister dat zij ook had gehoopt dat er al afspraken waren gemaakt. Maar, benadrukte ze, “het is iets nieuw dat we doen. Soms kom je onderweg nieuwe knelpunten tegen. Dan moeten we die oplossen”. Ze roept bedrijven evenwel op: “Kom naar ons toe met concrete voorstellen”.